logo8.gif (1535 bytes)

WWW.OILPRESS.COM

 se.gif (95 bytes) Svensk:  Hem   Produkter   Skeppsta.Maskin AB     Raps som diesel   Video    Länkar    Återförsäljare  Adress  Sid struktur    

gb.gif (106 bytes) EnglishHome    Oilpress   Skeppsta.Maskin Ltd   Rape-ol for diesel fuel (SVO)   href="http://www.oilpress.com/oljebrannare.htm">Burners   Video   Links   Retail dealers  Address  Site map

 
Text från  Recepthjälpen http://www.m-con.se/recepthjalpen/view_ingredient.php?ingrID=212

Rapsolja
Svenskt namn: rapsolja
Engelskt namn: canola oil (äv. rapeseed oil, lear oil)
Kategori:  
Beskrivning: En av våra vanligaste matoljor, särskilt här i Sverige där vi odlar mycket raps. Rapsolja kan användas i princip till allt där man behöver matolja, såsom stekning, fritering, bakning, dressing, marinerader etc. Rapsoljan framställs ur rapsfrö, och liksom de flesta andra vegetabiliska oljorna finns den att köpa både kall- och varmpressad.

Varmpressad

Varmpressad olja är blek i färgen och har en neutral smak.
Oljan utvinns i en industriell process genom ångbehandlning och under hög temperatur med hjälp av olika medel. Därefter raffineras den för att få bättre doft, smak och hållbarhet. I processen utvinner man i princip alla olja från fröet, men samtidigt försörs en hel del naturliga ämnen i processen och kan delvis kompenseras med tillsatser. Varmpressad olja är vanligare i butikerna än kallpressad och har oftast ett betydligt lägre pris är den kallpressade.

Kallpressad

Kallpressad har alla naturliga nyttiga ämnen kvar och har en naturligt nötig doft och smak och en kraftigt gul färg. Man pressar rapsfröna mekaniskt i en kvarn, och viss värme uppstår naturligt av friktionen, men den överstiger inte 45 grader. Alla naturliga ämnen och vitaminer behövs, och man tillför i regel inga tillsatser. I denna process kan man inte utvinna olja ur hela rapsfröna, vilket också medför att kallpressad rapsolja är betydligt dyrare än varmpressad.
Finns att få tag på: I alla livsmedelsbutiker. Om inget annat anges på etiketten är det i regel varmpressad olja, är det kallpressad brukar det stå tydligt utmärkt, och men ser det även på färgskillnaden (kallpressad: starkt gul, varmpressad: ljust gul).
Kan ersättas med: Någon annan matolja, t.ex. majs- eller solrosolja. Använder man varmpressad olja innebär det i princip ingen smakskillnad då smaken är neutral. Ersätter man kallpressad med varmpressad går man miste om den nötaktiga smaken i oljan.
Hållbarhet och förvaring: Förvaras helst mörkt och svalt och kan då hålla sig ett par år. Bäst före-datum brukar finnas på förpackningen.
Näringsöversikt: Rapsolja är en nyttig olja med stor andel enkel- och fleromättade fetter, och låg andel mättat fett. Kallpressad olja innehåller mycket naturliga vitaminer, vilket delvis kompenseras av tillsatser i varmpressad.
Detaljerat näringsinnehåll per 100g
Energi: 884.3kcal/3700kJ
Vatten: 0g
Protein: 0g
Fett: 100g varav mättat: 6.8g, enkelomättat: 58.6g, fleromättat: 30.2g, kolesterol: 0mg
Kolhydrater: 0g, varav monosackarider: 0g och disackarider: 0g
Fibrer: 0g
Vattenlösl. vitaminer:  
Fettlösl. vitaminer: D: 7.5mcg, Retinol (A-vit): 900mcg, Alfa-tokoferol (E-vit): 23mg
Mineraler:  
 
Tabell 1

 
Fettsyra Familj Antal dubbelbindningar Förkortning Förekommer rikligt i:
Palmitinsyra - 0 16:0 Animaliskt fett
Stearinsyra - 0 18:0 Animaliskt fett
Oljesyra w9 (n-9) 1 18:1 w9 Olivolja, rapsolja
Linolsyra w6 (n-6) 2 18:2 w6 Växtoljor i allmänhet
Alfa-linolensyra w3 (n-3) 3 18:3 w3 Rapsolja, sojaolja
Gamma-linolensyra w6 (n-6) 3 18:3w6 Nattljusolja
Arakidonsyra w6 (n-6) 4 20:4 w6 Kött
Eikosapentaensyra w3 (n-3) 5 20:5 w3 Fisk
Docosahexaensyra w3 (n-3) 6 22:6 w3 Fisk



 

 

Tabell 2

Fettsammansättningen i olika slags växtoljor och animaliskt fett, ungefärliga värden i procent (variation kan förekomma).

 

- 16:0 18:0 18:1 w9 18:2 w6 18:3 w3
Rapsolja 5 2 59 20 10
Olivolja 14 3 69 12 0,7
Solrosolja 7 5 27 61 0,1
Vindruvsolja 8 5 27 68 0,5
Majsolja 13 2 31 51 1,0
Sojaolja 11 4 22 53 8
Sesamolja 9 5 39 45 0,4
Jordnötsolja 11 3 52 29 0,1
Kakaosmör 26 34 35 3 0,2
Smör 25 12 27 2 2
Svinfett 26 15 49 10 0
Nötfett 27 7 47 2 0



 

 

Skriven av: Anne Schmedes, Farmaceut, PhD
Granskad av: Anna Ottosson, dietist
Uppdaterad av: Stina Nordqvist, redaktionschef, dietist, Netdoktor,
2006-02-13
 

 

OIL-PRESS Type 20 Type 40a Type 55 Type 70 Type 70 with Diesel Engine Type90  Filter F70S